Moordenaar Marianne Vaatstra gepakt

Volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft de politie een verdachte opgepakt in de zaak Vaatstra. Er zou een 100 procent DNA-match zijn die de 44-jarige man verbindt aan de moord op Marianne Vaatstra in 1999. Het Openbaar Ministerie bevestigt de aanhouding en zal maandagochtend details melden. Volgens De Vries is de verdachte gevonden dankzij het DNA-verwantschaponderzoek, dat eerder dit jaar werd gehouden. De man is een blanke boer en een bekende van de familie. Hij zou volgens De Vries in het plaatsje Oud Woude wonen, nog geen 2,5 kilometer van de plaats waar de toen 16-jarige Vaatstra werd vermoord. 'Mijn blijdschap over doorbraak en 100 procent match in zaak Vaatstra kent geen grenzen! Dit is het nieuws waarop we altijd hebben gewacht'. De man van 44 jaar die zondagavond is opgepakt, heeft zelf DNA ingeleverd. Hij kwam niet naar voren als gevolg van een match met een van zijn familieleden. Dat zei vader Bauke Vaatstra maandagmorgen tegen het ANP. De vader van de vermoorde Marianne is zondagavond laat door het Openbaar Ministerie (OM) en politie ingelicht. 'Er valt een last van ons af'', zegt een opgeluchte Bauke Vaatstra. 'Ik heb de hele nacht niet geslapen. Het is geweldig nieuws.' De opgepakte man woont in de buurt van Veenklooster, waar het ontzielde lichaam van Marianne in 1999 in een weiland werd gevonden. Bauke Vaatstra zegt de man niet te kennen, maar familie zou wel weten wie hij is. Het verwantsschapsonderzoek begon eind september in de omgeving van het weiland in Veenklooster waar Vaatstra werd gevonden. Ruim 8000 mannen werden opgeroepen om hun DNA af te staan, 89 procent van hen deed dat ook. Het idee achter dit onderzoek is dat er via een familielid een match gemaakt kan worden met de daadwerkelijke dader. Vandaar dat alle mannen die in een straal van 5 kilometer rondom het plaats delict woonden werden aangeschreven. Het NFI verwachtte destijds ongeveer 5 maanden nodig te hebben voor de analyse, maar zondagavond bleek dat er al een match was.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Een match met een DNA spoor is natuurlijk niet hetzelfde als zeker weten dat je de moordenaar te pakken hebt. Dat moet eerst nog maar eens bewezen worden, en een DNA match alleen is daarvoor (gelukkig!) niet genoeg.

 2. RhodBerth

  Waarom levert de moordenaar zijn DNA in….?
  Dat vind ik nu een interessante vraag…
  Of is hier sprake van die kans van 1 op de miljoen dat een DNA match er toch naast zit…. Dat kan haast niet.

  Wil de man er vanaf zijn? Spijt?
  Of is hij overmoedig? Heeft hij zichzelf wijsgemaakt dat hij de moord niet heeft gepleegd?

  • grasspriet

   Exact dezelfde vraag kwam in mij op toen ik het las.
   De man had net zo goed direct naar het politiebureau kunnen gaan om zich aan te geven.
   Ben heel benieuwd of dit daadwerkelijk de dader is, ondanks dat het een 100% match is. Lijkt me vreemd dat, als je weet dat je gepakt gaat worden, je DNA inlevert. Tenzij je gewetenswroeging hebt misschien? Maar waarom jezelf dan niet gewoon aangeven?

   (in antwoord op RhodBerth)
   • Genuine_Defector

    Ik weet er het fijne niet van. En dit roept inderdaad vragen op. Maar het was toch een verwantschapsonderzoek? Dus als er verwanten van de man aan de DNA-test hebben meegedaan, zou hij uiteindelijk allicht toch wel gevonden worden. Dus dan kun je net zo goed zelf ook meewerken.

    Nu kan ie ter verdediging inbrengen dat hij zichzelf heeft aangegeven. Althans, er zal vast wel weer een ‘top’advocaat zijn die het zo gaat uitleggen.

    Het kan natuurlijk ook wroeging zijn, of iets van dien aard.

    (in antwoord op grasspriet)

Reacties niet toegestaan