Er wordt niet veel gemoord in ons land

Er zijn in ons land 111 mannen en 54 vrouwen om het leven gebracht in 2011. Dat is een moord per twee dagen. In de jaren negentig lag het aantal nog boven de 200. En opvallend: onder de doden veel allochtonen. Van het aantal mannelijke slachtoffers van moord en doodslag werd 35 procent met een vuurwapen gedood. Onder de vrouwelijke slachtoffers was dit met 16 procent veel lager, meldt het CBS. Van zowel de mannelijke als de vrouwelijke slachtoffers werd een derde met een steekwapen van het leven beroofd. Vrouwen kwamen in verhouding vaker door verwurging en verstikking om het leven dan mannen. In de afgelopen vijftien jaar zijn 3 058 mensen in Nederland om het leven gebracht. Hiervan waren 2,6 duizend inwoners van Nederland. Van de 2,6 duizend inwoners van Nederland die slachtoffer waren van moord of doodslag in 1997-2011 was 45 procent allochtoon. Relatief gezien is de sterfte door moord en doodslag bij mannen van niet-westerse afkomst gemiddeld zes keer hoger dan bij autochtonen. Bij mannen van Antilliaanse en Arubaanse afkomst is het risico slachtoffer te worden zelfs veertien keer hoger dan bij autochtonen. In Amsterdam vallen relatief de meeste slachtoffers, bijna 3 op 100 duizend personen in de afgelopen vijf jaar. Ook in Rotterdam en Den Haag is dit aandeel hoger dan gemiddeld. Het moordcijfer in de drie grote steden samen is gemiddeld ruim drie keer hoger dan in de rest van ons land.

Bron(nen):   CBS      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Dat er onder de doden veel meer allochtonen zouden zijn dan autochtonen, verbaast me niets. Daar had ik, puur op gevoel, zonder onderzoek al een maandsalaris op durven inzetten.

  Onze medelanders komen immers meestal uit landen waar eerwraak en bloedwraak nog heel normaal zijn. Landen waar mensen zich laten opzwepen tot uitzinnige volkswoede als zij -opgeruid door hun imams- zich in hun religieuze overtuiging gekwetst voelen.

  Landen waar geweld wordt toegepast waar in een beschaafde samenleving zou worden gediscussieerd of eventueel de rechter zou worden ingeschakeld.

  Dat die cultuur wordt meegenomen naar de westerse landen waar de allochtoon zich vestigt is vrij logisch. Vandaar dat er meer moorden onder allochtonen plaatsvinden dan onder autochtonen.

 2. Heldoppantoffels

  Wat daarmee ook een lekker weetje is, is dat je daarmee een veel grotere kans hebt om in Amsterdam vermoord te worden dan om de Staatsloterij te winnen.

Reacties niet toegestaan