Aanvaller was op zoek naar Pelosi, echtgenoot zware verwondingen

Samenleving
door anp
zaterdag, 29 oktober 2022 om 1:03
schermafbeelding 2022 10 29 om 071142
De aanvaller die vrijdag de woning van voorzitter Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in San Francisco is binnengedrongen en haar man Paul (82) aanviel was op zoek naar de Democratische politica, meldt haar woordvoerder. Nancy Pelosi zelf was op dat moment niet in San Francisco. "Eerder vanochtend werd Paul Pelosi aangevlogen door een gewelddadige aanvaller die zijn leven bedreigde en eiste om de voorzitter te zien", aldus de woordvoerder in een verklaring.
Pelosi's man werd naar een ziekenhuis gebracht, en is inmiddels geopereerd aan een schedelbreuk en zware verwondingen aan zijn rechterarm en beide handen, laat Pelosi's woordvoerder weten. Paul Pelosi "zal naar verwachting volledig herstellen."
"Waar is Nancy?", zou de inbreker hebben geroepen volgens onder meer CNN. De nieuwszender meldde op basis van anonieme bronnen dat de aanvaller Pelosi zou hebben vastgebonden "totdat Nancy zou thuiskomen". Toen de politie arriveerde zei hij dat hij "op Nancy wachtte".
De politie maakte tijdens een persconferentie op vrijdag bekend dat de aanvaller een 42-jarige man is. Hij heeft Paul Pelosi met een hamer belaagd, liet politiechef Bill Scott van San Francisco weten. Hem wordt onder meer poging tot moord en geweldpleging met een dodelijk wapen ten laste gelegd. De verdachte is opgenomen in het ziekenhuis en opgepakt.
Het motief achter de aanval wordt onderzocht, aldus de verklaring die Pelosi heeft vrijgegeven. Daarin worden de hulpverleners en medische professionals bedankt. Pelosi en haar echtgenoot doen een oproep hun privacy voorlopig te respecteren.
President Joe Biden laat weten alle geweld te veroordelen en te bidden voor Paul Pelosi en zijn familie. Hij heeft zijn partijgenoot Nancy Pelosi, tweede opvolger van de president, telefonisch steun betuigd "na deze afschuwelijke aanval", laat het Witte Huis weten. Hij voegt eraan toe erg blij te zijn dat een volledig herstel wordt verwacht.
Op beelden is te zien dat een glazen deur bij het huis is ingeslagen. Bij het onderzoek naar de nachtelijke aanval krijgen de FBI en de politie van San Francisco assistentie van de Capitool-politie.
De aanval komt een kleine twee weken voor de tussentijdse verkiezingen, waarin de Republikeinen hopen de meerderheid in het parlement terug te krijgen. Pelosi's Democraten hebben nu een minieme meerderheid in de Senaat.
Paul Pelosi is eigenaar van een in San Francisco gevestigd vastgoed- en durfkapitaalbedrijf. Hij werd veroordeeld tot vijf dagen celstraf voor een misdrijf wegens rijden onder invloed van alcohol nadat hij in mei betrokken was geraakt bij een auto-ongeluk.