Asscher: Parijs in ons aller hart

Samenleving
door anp
maandag, 16 november 2015 om 12:22
asscher parijs in ons aller hart1447673526
Parijs is in deze dagen van rouw in ons aller hart. Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat maandag namens het kabinet bij een korte plechtigheid bij de Franse ambassade, waar slachtoffers van de terreuraanslagen vrijdag in Parijs werden herdacht.
,,Wij voelen ons verbonden met de Parijzenaars en het hele Franse volk'', zei Asscher in zijn korte toespraak. ,,Nederland huilt met u. Nederland rouwt met u. En wij voelen ons verbonden in vastberadenheid. In de overtuiging dat extremistisch geweld en blinde terreur het nooit mogen en nooit zullen winnen van vrijheid en democratie.''
Asscher sprak afwisselend in het Frans en in het Nederlands. Hij werd vergezeld door verscheidene andere ministers en staatssecretarissen.
Fractievoorzitters
Ook fractievoorzitters uit de Tweede Kamer waren aanwezig, zoals Diederik Samsom (PvdA), Sybrand Buma (CDA) en Jesse Klaver (GroenLinks), net als de voorzitters van de Tweede Kamer (Anouchka van Miltenburg) en van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol). Premier Mark Rutte was er niet bij; hij is op weg naar Zuid-Afrika voor een officieel bezoek.
Asscher zei dat we ons onze manier van leven niet zullen laten afnemen. ,,Daarvoor strijden wij zijn aan zij. Dat doen we met alles wat nodig is. En met het woord en het recht als belangrijke wapens. En in de zekerheid dat de menselijkheid van velen sterker is dan het fanatisme van weinigen. Ook na deze gitzwarte dag in haar geschiedenis blijft Parijs de stad van het licht.''
Asscher sloot in het Frans af met: ,,Leve de vrijheid. Leve de menselijkheid. Leve Frankrijk!''