Avans beste grote hbo-instelling

Samenleving
door anp
dinsdag, 29 september 2015 om 00:08
avans beste grote hbo instelling1443478588
De Brabantse Avans Hogeschool is de beste grote hbo-instelling van Nederland, gevolgd door Windesheim (Zwolle) en Hanze (Groningen). Volgens de dinsdag verschenen Keuzegids Hbo 2016 komt Inholland, net als vorig jaar, als slechtst uit de bus.
Laatstgenoemde school heeft ook het laagste slagingspercentage. Na vijf jaar (de normale studieduur plus een jaar) heeft daar nog geen 38 procent van de studenten een diploma op zak. ,,Velen zijn onderweg al afgehaakt of hebben meer dan een jaar vertraging opgelopen'', aldus de gidsredactie. Bij Avans ligt het slagingspercentage na vijf jaar op 56 procent. Ook verschillende kleine hogescholen kennen volgens de keuzegids betere cijfers.
Volgens de onderzoekers is het aantal studenten dat een hbo-opleiding binnen vijf jaar weet af te ronden gezakt tot onder de 50 procent. Dat komt door strengere eisen die opleidingen stellen aan studenten en onvoldoende begeleiding in het eerste jaar om hier aan te kunnen voldoen'', zegt een woordvoerder. De gids waarschuwt dat aanstaande studenten in het hbo niet alleen met hogere kosten krijgen te maken tijdens hun studie. Ze krijgen ook steeds meer te maken met selectiedrempels.
Middelgrote
Bij de middelgrote hogescholen komt de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) als beste uit de bus, net als vorig jaar. NHTV in Breda staat op nummer 2, gevolgd door HZ University in Vlissingen, ook wel bekend als Hogeschool Zeeland.
In totaal werden 1050 opleidingen in het hbo beoordeeld. De gids vergelijkt hogescholen op basis van onder meer statistieken over studiesucces, oordeel van deskundigen en het oordeel van studenten.