Belgische kranten: 22/3 onze zwartste dag

Samenleving
door anp
woensdag, 23 maart 2016 om 5:47
belgische kranten 223 onze zwartste dag1458709312
De aanslagen in Brussel luiden volgens de Belgische media een nieuw tijdperk in. Die conclusie kan getrokken worden bij het openslaan van de Belgische kranten woensdagochtend. Gevreesd wordt dat de strijd tegen terreur ten koste zal gaan van de privacy. Maar er is na dinsdag ,,geen weg terug'', aldus de dagbladen.
De Tijd zegt dat de aanslagen gericht waren tegen Europa. ,,Het antwoord moet ook Europees zijn. Dit versterkt de dringende roep naar een eengemaakte inlichtingendienst en defensie'', aldus de Vlaamse zakenkrant. De Morgen vraagt zich hardop af ,,welk deel van onze vrijheden we bereid zijn op te offeren?''
De Standaard opent met ,,De dag die iedereen vreesde''. Hoofdredacteur Karel Verhoeven pleit voor een ,,brede sociale verandering.'' Hij ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor de moslimgemeenschap. ,,Niet omdat zij verdacht zijn, maar omdat wij samen een maatschappij willen vormen.''
Het Laatste Nieuws laat op de voorpagina gezichten zien van mensen die families nog zoeken, sinds ,,de zwartste dag van de nog prille eeuw.'' Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg hebben dikgedrukt de cijfers 22/3 op de voorpagina staan. ,,22/3 is onze zwartste dinsdag, maar op de wereldkalender van terreur is het een datum tussen vele dagen met een rouwrandje'', schrijft Het Nieuwsblad iets verderop.
De Gazet van Antwerpen wijst erop dat België moet leren leven met nog meer controles, met nog meer blauw op straat, met nog minder privacy. ,,We zijn in oorlog en een oorlog vraagt speciale maatregelen'', aldus de krant.