Bernie's spullen onder de hamer

Samenleving
door Admin
zondag, 15 november 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Bernard Madoff had een zwak voor horloges. Alleen zit hij nu voor 150 jaar achter de tralies wegens een miljardenzwendel, ver weg van zijn mooie spulletjes.
Ondermeer bezat hij een collectie van circa duizend uurwerken: Rolex, Cartier, Bulgari en Patek Philippe. Wat je noemt automaten; horloges die dankzij een lichte polsbeweging op gang komen en niet hoeven worden opgewonden, laat staan voortgedreven door een ordinaire batterij.
Dezer dagen worden zijn bezittingen ten toon gesteld, voorafgaand aan een veiling. Naast uurwerken zijn er ook kostbare armbanden, halskettingen en oorringen.
Er zijn horloges bij die toch zeker 75.000 dollar moeten opbrengen. Een smaragddiamant is goed voor een kleine half miljoen. Zijn sportjack is er, de reddingsboei van zijn zeiljacht en talloze andere herinneringen aan de gouden jaren dat Madoff zijn klanten zo goed om de tuin wist te leiden.
Elders in New York vindt het proces plaats tegen topmanagers van Bear Stearns, want in de VS wordt keihard afgerekend met de daders van de kredietkrisis.
In Nederland viel veel minder bij elkaar te graaien door de geldpiraten, maar eerlijk is eerlijk: hier wordt ook niemand bestraft voor (mogelijke) malversaties. Dus welbeschouwd zit je in Nederland als aanstichter van de crisis toch niet zo slecht.