'Bewerkt vlees in zelfde klasse als asbest'

Samenleving
door anp
maandag, 26 oktober 2015 om 13:24
bewerkt vlees in zelfde klasse als asbest1445863448
Bewerkt vlees is kankerverwekkend, rood vlees is mogelijk kankerverwekkend. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft maandag officieel gewaarschuwd voor het vlees.
Het gaat om vleessoorten die bewerkt zijn zodat ze langer houdbaar zijn of een sterkere smaak krijgen zoals (knak)worstjes, hamsoorten en ingeblikt vlees. Bewerkt vlees staat in de gevaarlijkste categorie, Groep 1. Dat is ,,gebaseerd op voldoende bewijs dat het eten van bewerkt vlees darmkanker veroorzaakt'', aldus de WHO. Volgens de organisatie neemt het risico op darmkanker met 18 procent toe ,,voor elke 50 gram bewerkt vlees die dagelijks wordt gegeten''.
Bewerkt vlees staat in Groep 1 naast stoffen als arseen, asbest, cadmium, chroom-6 en plutonium-239. Op de lijst staan ook ziektes als chronische hepatitis C, hiv, hpv (het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt) en omstandigheden als luchtvervuiling, zonnestraling en röntgenstralen.
Rood vlees staat een trapje lager, in Groep 2A. Volgens de WHO is er ,,beperkt bewijs'' dat het eten van rood vlees kanker veroorzaakt.