(Bijna) nergens is de gezondheidszorg beter dan in Nederland

Samenleving
donderdag, 24 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Als u behoort tot de mopperaars over de Nederlandse gezondheidszorg (en statistisch is die kans zeer groot), open dan link 2. Daar wordt de Nederlandse zorg in een interactieve grafiek vergeleken met die in een aantal andere rijke landen. De Amerikanen stellen op basis van die vergelijking met verbazing vast: Nederlanders betalen minder dan de helft (per inwoner) aan gezondheidszorg en krijgen in ruil daarvoor in bijna alle opzichten meer dan Amerikanen en dan inwoners van de meeste andere rijke landen.
Eens per jaar maakt het Commonwealth Fund een vergelijking van het Amerikaanse gezondheidssysteem met dat van een aantal andere landen. Dit jaar zaten onder andere Engeland, Duitsland, Australië en Canada in de vergelijking. En Nederland. Voor het onderzoek worden statistieken vergeleken op bijna ieder relevant gebied: kwaliteit van de zorg, de mate van toegang ook voor mensen met minder geld, de gelijkheid, de levensverwachting en de kosten per inwoner. Daarnaast worden dokters en patiënten ondervraagd.
Op bijna ieder onderzocht gebied eindigde Nederland bovenaan. Eerste in toegankelijkheid, gelijkheid, tweede in kwaliteit en dat alles voor een aanvaardbaar bedrag: 43.837 per inwoner per jaar. De gezondheidszorg in Amerika kost $ 7.290.
En wat de Amerikanen bijzonder vinden is dat die prestatie wordt geleverd met een systeem waarin de overheid geen hoofdrol speelt, maar ziektekosten verzekeringen. Dat zouden ze zelf ook wel willen, de Amerikanen, zo’n fantastisch systeem als de Hollanders. Jammer dat we zelf hoofdzakelijk kankeren op onze gezondheidzorg, die toch echt tot de beste van de wereld behoort.