Gay Pride begint met eerbetoon MH17

Samenleving
door anp
zaterdag, 02 augustus 2014 om 5:12
botenparade begint met eerbetoon mh171406949378
De Amsterdamse grachten vullen zich zaterdag weer met veelal schaars geklede lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's). In totaal 80 boten doen mee aan de 19e Canal Parade, het traditionele hoogtepunt van de Gay Pride. De bonte stoet wordt een kwartier voor aanvang voorafgegaan door twee witte boten van het Aids Fonds, die een eerbetoon vormen aan de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne.
Bijzonder is dit jaar verder de aanwezigheid van een Marokkaanse boot. De opvarenden willen hiermee de zichtbaarheid van Marokkaanse LHBT's vergroten en taboes doorbreken. Ook is er een Joodse boot, met daarop onder anderen de Israëlische ster Dana International en rabbijn Marianne van Praag.
Met de Amerikaanse boot Freedom to Marry willen de initiatiefnemers aandacht vragen om als homoseksuelen te kunnen trouwen in de Verenigde Staten. Daarnaast varen ook Amerikaanse militairen mee op het vaartuig van het ministerie van Defensie en is Conchita Wurst, de Oostenrijkse 'vrouw-met-baard' die dit jaar het Eurovisiesongfestival won, van de partij.