Braziliaanse tiener krijgt tweeling met twee verschillende vaders

Samenleving
donderdag, 08 september 2022 om 11:49
anp 426459938 1
Een Braziliaanse moeder van een tweeling liet een DNA-test uitvoeren op haar kinderen omdat ze twijfelde of de kinderen wel een genetische band met de veronderstelde vader hadden. De testuitslag liet haar steil achterover slaan: ze had een jaar ervoor halfbroers gebaard.
Dit verschijnsel heet 'heteropaternale superfecundatie' en is erg zeldzaam bij mensen. In een studie waarbij vaderschapsrechtzaken met betrekking tot twee-eiige tweelingen werden onderzocht, bleek dit bij 2,4 procent het geval te zijn. Het kan alleen als tijdens de ovulatie twee eitjes vrijkomen en beide kort achter elkaar worden bevrucht.
Verschillende vaders in dezelfde worp komt in het dierenrijk veel meer voor. Katten en zwerfhonden kunnen verschillende vaders hebben voor elk kleintje in de worp. Ook in de Griekse mythologie komen meerdere verhalen voor met dit thema. Zo is Heracles de helft van een tweeling met verschillende vaders, waarbij zijn vader de oppergod Zeus blijkt te zijn.
De Braziliaanse tiener, die liever anoniem wilde blijven, kon zich herinneren dat ze op dezelfde dag onbeschermde seks had gehad met twee mannen. Ze liet weten aan een lokale tv-zender dat de kinderen kerngezond zijn en dat een van de twee vaders beide kinderen heeft erkend.