China overweegt toestaan van tweede kind

Samenleving
door anp
donderdag, 23 juli 2015 om 14:58
china overweegt toestaan van tweede kind1437645846
China zet mogelijk na 35 jaar een streep door zijn strikte éénkindpolitiek en overweegt ouders toe te staan een tweede kind te krijgen. Een woordvoerder van de regering zei tegen de krant China Business News dat de maatregel tegen het eind van dit jaar kan worden ingevoerd.
De wet die slechts één kind toestaat, is omstreden sinds de invoering in 1980. Een demograaf van de Shanghai Academy of Social Science zei dat de éénkindpolitiek allang had moeten worden afgeschaft.
De drijfveer voor de overheid achter de verandering is echter een demografische: de bevolking veroudert snel en daarmee dreigt een gebrek aan werknemers. Zo nam de werkende bevolking, iedereen tussen 15 en 59 jaar, vorig jaar af met 3,71 miljoen mensen. De huidige wetgeving heeft de geboorte van naar schatting 400 miljoen mensen voorkomen.
Daar waar de regering kijkt naar de arbeidsproductiviteit, daar beschouwen de Chinezen verandering van de wet vooral als het opheffen van een beperking van hun vrijheid. Met name op internet, tegenwoordig binnen handbereik voor al 650 miljoen inwoners, worden de bezwaren tegen de éénouderpolitiek steeds duidelijker geuit.