Designer vagina chirurgie: knippen, hechten, kassa!

Samenleving
door Peggy van der Paszondag, 16 oktober 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het is de snelst groeiende vorm van cosmetische chirurgie: de ‘designer vagina’ is big business. Het is een niet erkend, dus niet beschermd, specialisme. Waar wel veel animo voor is. Voor wie na het bekijken van wat instructievideo’s aan de slag gaat, is het advies: ‘Gewoon oefenen op een 60-jarige, dat maakt toch niet uit.’ Onlangs vond in een luxe golf resort in Arizona een congres plaats voor Esthetische vaginale chirurgie, waaronder procedures vallen als labiaplasty (bijknippen of verwijderen van schaamlippen), vaginale verjonging (strakker maken) en clitorale ‘ontmanteling’. Omdat de medische wereld het niet als een legitiem specialisme erkent, zijn er ook geen speciale kwalificaties of diploma’s nodig om vaginale chirurgie te praktiseren. Op het congres waren de meeste deelnemers dan ook geen plastisch chirurg, maar verloskundigen en gynaecologen die hun kans zagen over te stappen naar deze lucratieve niche.
Binnen de Amerikaanse gezondheidszorg vangt een arts voor 9 maanden prenatale zorg en een normale bevalling $ 2000. Een rechttoe rechtaan schaamlipverkleining, in luttele uren uitgevoerd in eigen praktijk, levert $ 5000 op. Bij voldoende klandizie valt zo een fortuin te verdienen. Er heerst dan ook het opgewonden sfeertje dat je eerder op een snel-rijk-worden seminar voor beleggers zou verwachten. Ook het programma heeft daar iets van weg, want er zijn presentaties over marketing, en hoe men zich op internet kan positioneren en scoren. Er wordt ook enthousiast gezocht naar nieuwe vormen van cosmetische gynaecologie, en naar manieren om vrouwen aan te moedigen deze ingrepen te ondergaan. Een arts stimuleert zijn cliëntes om ‘een dubbel D labia te nemen, die past bij de dubbel D borstimplantaten.’
Er worden ook instructievideo’s getoond, over de voordelen van de ‘wig’ versus ‘rim’ techniek, en over te strakke hechtingen die geschulpte randjes veroorzaken, die er dan weer afgesneden moeten worden. Dit is natuurlijk heel informatief voor alle nieuwbakken deelnemers, maar moeten ze ook niet oefenen in de praktijk? Nee, dat is niet echt nodig, schijnt.
Lees (vertaald) verder op overgangstergirls