Dit jaar recorduitstoot CO2

Samenleving
door anp
vrijdag, 11 november 2022 om 2:57
dit jaar recorduitstoot co2 door fossiele brandstoffen1668132335
In het jaar 2022 bereikt de CO2-uitstoot door de verbranding van fossiele brandstoffen een nieuw hoogtepunt. Door de wereldwijde toegenomen vraag naar vliegreizen neemt het gebruik van olie toe met meer dan 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Door de oorlog in Oekraïne gaat het gebruik van kolen voorbij het hoogtepunt dat in 2014 bereikt werd, vermoeden wetenschappers van het Global Carbon Project.
"De uitstoot van broeikasgassen is nu 5 procent hoger dan toen het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 werd getekend", zegt coauteur Glen Peters van het Noorse onderzoeksinstituut CICERO tegen persbureau AFP. "Je begint je af te vragen wanneer de uitstoot naar beneden gaat", zegt Peters over de "zeer verontrustende" cijfers die vrijdag bij de VN-klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh worden gepresenteerd.
De totale wereldwijde CO2-uitstoot, waar bijvoorbeeld ook ontbossing onder valt, zal in 2022 volgens het Global Carbon Project uitkomen op 40,6 miljard ton. Dat is net onder het recordniveau van 2019.
Klimaatwetenschapper aan het Londense University College Mark Maslin, zelf niet betrokken bij het onderzoek, noemt de resultaten "zeer deprimerend". "Om enige kans te hebben om onder de internationaal overeengekomen 1,5 graad opwarming van de aarde te blijven, zijn grote emissiereducties nodig. En daar is op dit moment nog absoluut geen sprake van", aldus Maslin tegen persbureau AFP.