Dood op de Nanga Parbat

Samenleving
door Admin
zondag, 10 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Reinhold Messner (1944) is een levende legende. Hij werd wereldberoemd door zijn pure manier van bergbeklimmen en was de eerste klimmer die alle 14 bergen, hoger dan 8.000 meter wist te bedwingen.
Bovendien klom Messner als het ware puur. Niet met tientallen of honderden helpers op pad, maar gewoon op eigen kracht. En zonder zuurstofflessen en andere oneigenlijke hulpmiddelen. Verder overkwam hem niet wat Nederlandse 'topklimmers' meermalen hadden, dat na afloop zijn aankomst op de top werd betwist. Al op jonge leeftijd ging hij het Himalaya-gebergte in om de Nanga Parbat (8.125 meter) samen met zijn broer Günther te beklimmen en dat ging op een dramatische manier fout. Ze gingen omhoog langs de Rupalwand, de hoogste ijs- en rotswand ter wereld - nog moeilijker te beklimmen dan de noordwand van de Eiger.
Samen bereikten ze weliswaar de top, maar de broer van Reinhold was veel minder ervaren en getalenteerd, en kwam bij de afdaling om het leven. Messner zelf liep ernstige vrieswonden op (wat latere extreem moeilijke klimprestaties niet in de weg stond) en werd geplaagd door schuldgevoelens. Over deze dramatisch tocht uit 1970 is nu in Duitsland een speelfilm gemaakt, Nanga Parbat geheten, en de eerste beelden zien er veelbelovend uit. De film komt deze maand in de (Duitse) bioscoop.  Wie alvast een voorproefje wil zien, kan doorgaan naar de video achter de link.
Bron(nen): Der Spiegel