Drie arrestaties om miljoenenfraude zorggeld

Samenleving
door anp
dinsdag, 14 juli 2015 om 16:40
drie arrestaties om miljoenenfraude zorggeld1436885053
Drie verdachten van een miljoenenfraude met zorggeld (persoonsgebonden budgetten) zijn dinsdag aangehouden. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Het buitgemaakte bedrag wordt voorlopig geschat op minimaal 2 miljoen euro. Omdat het onderzoek nog loopt, kan dit bedrag nog toenemen, laat justitie weten.
De Inspectie SZW heeft ook tien woningen en bedrijfspanden in Rotterdam, Schiedam en Roosendaal doorzocht. Daarbij zijn onder meer vier auto's en vuurwapens en munitie in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op bankrekeningen.
,,Het onderzoek richt zich op drie zorgbureaus'', zegt het OM. De zorgbureaus leverden vermoedelijk minder zorg dan werd aangegeven of zij leverden geen zorg.
Speciaal team
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team dat speciaal is opgericht om fraude met zorggelden aan te pakken. Een zogenoemd Persoonsgebonden Budget (PGB) is een geldbedrag waarmee iemand die zorg, begeleiding of hulp nodig heeft, die zelf kan inkopen. ,,Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet worden uitgegeven aan andere zaken'', benadrukt het OM. ,,Fraude met PGB ondermijnt de verzorgingsstaat.''
In het onderzoek wordt ook nog uitgezocht in hoeverre de ontvangers van het zorggeld op de hoogte waren van de fraude.