'Druppel bloed genoeg voor opsporen kanker'

Samenleving
door anpdonderdag, 29 oktober 2015 om 14:27
druppel bloed genoeg voor opsporen kanker1446125291
Kanker in een vroegtijdig stadium opsporen in een druppel bloed. Onderzoekers van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam hebben een techniek ontwikkeld die dit mogelijk maakt, werd donderdag bekend.
Huidige opsporingsmethoden voor kanker, zoals scans en klassieke weefselbiopten, kosten veel tijd, zijn moeilijk uit te voeren en duur. Ook is het afnemen van weefsel voor patiënten zwaar, terwijl met ct-scans alleen vrij grote tumoren op te sporen zijn, stellen de onderzoekers. Met de nieuwe test, waarmee kanker uit het bloed wordt 'gelezen', is de uitslag binnen een dag bekend.
Volgens de onderzoeksgroep vervullen zogeheten bloedplaatjes, die normaal zorgen voor de stolling van het bloed, ook een belangrijke rol in tumorgroei en uitzaaiing van kanker. Aan de hand van deze bloedplaatjes kunnen gezonde mensen met 96 procent zekerheid onderscheiden worden van kankerpatiënten.
Met de test kan ook vastgesteld worden in welk orgaan de kanker is ontstaan. ,,De nieuw ontwikkelde techniek is getest op de meest voorkomende tumortypes en is daarmee breed toepasbaar'', zegt onderzoeker Tom Würdinger. De nieuwe bloedtest is nog in ontwikkeling en is naar verwachting in 2020 beschikbaar.