DSM-topman is invloedrijkste Nederlander

Samenleving
door anp
zaterdag, 15 december 2018 om 5:30
dsm topman is invloedrijkste nederlander1544848825
AMSTERDAM (ANP) - DSM-topman Feike Sijbesma is de nieuwe aanvoerder van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Hij heeft Hans Wijers na vier jaar van de troon gestoten. Wijers moet nu genoegen nemen met een elfde plaats.
De oud-D66-minister verloor invloed, omdat hij stopte als commissaris van Shell. Als president-commissaris van ING raakte hij bovendien in grote problemen door het witwasschandaal bij de bank, dat voor een recordbedrag van 775 miljoen euro werd geschikt.
Sijbesma (59) is behalve de baas van multinational DSM ook commissaris van Unilever en De Nederlandsche Bank, ,,climate leader" van de Wereldbank en ,,aanjager" van NL2025, een initiatief van toplieden voor sociale projecten in Nederland. Vorig jaar stond hij nog derde.
Op de tweede plaats staat dit jaar Kim Putters (45), directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Derde is Klaas Knot (51), de president van De Nederlandsche Bank.
Doel van de Top 200 is om de posities en netwerken van de 'bestuurlijke elite' in kaart te brengen. De krant doet dit op basis van een netwerkanalyse, een uitgebreide database met personen en functies en een journalistieke controle.