Europa krijgt mogelijk 5e coronavaccin, EMA beoordeelt Novavax

Samenleving
door anp
maandag, 20 december 2021 om 4:18
europa krijgt mogelijk 5e coronavaccin ema beoordeelt novavax1639974265
Nederland en de andere landen in de Europese Unie krijgen mogelijk de beschikking over een nieuw coronavaccin. De toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, buigt zich maandag over het vaccin van Novavax.
De beoordelaars moeten kijken of het vaccin werkt en veilig is. Ook moeten ze beoordelen of de voordelen in de strijd tegen de pandemie groter zijn dan de nadelen van potentiële bijwerkingen.
Het vaccin heet NVX-CoV2373 of Nuvaxovid. Het is ontwikkeld door het Tsjechische Praha Vaccines, dat vorig jaar werd gekocht door het Amerikaanse Novavax en sindsdien Novavax CZ heet. Het vaccin bevat kleine deeltjes van in het lab gemaakte uitsteeksels waarmee het coronavirus een lichaamscel binnendringt. Het afweersysteem moet leren om die deeltjes te herkennen en aan te vallen. Mensen krijgen twee prikken, met drie weken tussen de beide inentingen.
De Europese Commissie heeft alvast 100 miljoen doses van het middel besteld, met een optie op nog eens 100 miljoen doses. Daarvan zou Nederland 3,89 procent krijgen.
Als het EMA positief over het Novavax-vaccin is, gaat dat advies naar de Europese Commissie. Die beslist over toelating. Daarna is het aan elk land afzonderlijk om te besluiten of het vaccin wordt gebruikt en voor welke groepen. In Nederland vraagt het ministerie van Volksgezondheid doorgaans eerst advies aan de Gezondheidsraad.
Tot nu toe zijn vier vaccins toegelaten tot de Europese Unie: Comirnaty (van Pfizer en BioNTech), Spikevax (van Moderna), Vaxzevria (AstraZeneca) en een vaccin van het Nederlandse Janssen. Vier andere kandidaat-vaccins zitten een stap voor de goedkeuringsaanvraag: Spoetnik V, CoronaVac (van Sinovac), Vidprevtyn (van Sanofi Pasteur) en VLA2001 (van Valneva).