Goedlachse Van Miltenburg struikelt alsnog

Samenleving
door anp
zaterdag, 12 december 2015 om 17:15
goedlachse van miltenburg struikelt alsnog1449937934
Vrolijk en goedlachs kwam Anouchka van Miltenburg twaalf jaar geleden in de Tweede Kamer. Haar opgewekte humeur was een pre toen ze zich kandideerde voor het Kamervoorzitterschap in september 2012. Maar veel is daarvan niet over, na een paar heel zware jaren in de voorzittersstoel.
Van Miltenburg (Utrecht, 1967) heeft eigenlijk sinds haar aantreden kritiek gekregen en onder vuur gelegen. De kwestie rond de Teevendeal doet haar nu de das om. Ze stapt op als Kamervoorzitter.
De vorige kwestie waarover Van Miltenburg bijna struikelde was die rond GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman in april, die was beschuldigd van lekken van namen van kandidaten voor Nationale ombudsman. Voortman wees naar de Kamervoorzitter als degene die haar naam had laten vallen bij De Telegraaf, die over het lek publiceerde.
Incidentjes
Van Miltenburgs voorzitterschap was een aaneenschakeling van kleine incidentjes, zoals de opmerking ,,Much ado about nothing'', die ze eruit flapte bij een hoofdelijke stemming over een motie. Verbijstering veroorzaakte ze bij de overhandiging van een onderzoeksrapport over ICT: ,Ik moest even googelen wat ICT betekent."
Het leek al kort na haar aantreden niet zo lekker te zitten tussen de Kamer en de voorzitter. Het dieptepunt lag tot dusver twee jaar geleden. Toen suggereerde CDA-fractieleider Sybrand Buma dat de Kamervoorzitter een debat in een zekere richting stuurde. Van Miltenburg verliet overstuur de vergadering. Niet lang daarna bekritiseerden fractievoorzitters Van Miltenburg anoniem in de Volkskrant. Soms kreeg ze ook kritiek omdat ze niet ingreep. Zo deed ze niets toen Wilders zijn D66-collega Alexander Pechtold bestempelde als een 'zielig, miezerig, hypocriet mannetje'.
Rockgroep
Na een studie journalistiek, was ze tien jaar werkzaam in de journalistiek, onder meer bij het Radio Rijnmond en het NOS-journaal. In haar vrije tijd was ze leadzangeres bij de rockgroep Blow Smoke. In 1997 meldt ze zich als lid bij de VVD. Begin 2003 komt ze voor de VVD in de Tweede Kamer. In oktober 2010 verwerft ze een cruciale plek in de VVD-fractie. Als Mark Rutte premier wordt en een flink aantal ervaren Kamerleden meeneemt naar het kabinet, wordt Van Miltenburg vicefractievoorzitter.
In september 2012 wordt ze gekozen tot voorzitter van de Kamer. In december 2015 stapt Anouchka van Miltenburg op.