Grote misbruikzaak: politie zoekt massagraf van 400 weeskinderen

Samenleving
zondag, 10 september 2017 om 16:29
welingelichtekringen header 1
400 overleden weeskinderen zouden in een anoniem massagraf liggen in Schotland. Ze woonden allemaal in hetzelfde weeshuis dat door katholieke nonnen werd geleid, schrijft The Guardian.
Het gaat om Smyllum Park in Lanark. De Daughters of Charity of Saint Vincent de Paul zwaaiden er meer dan een eeuw de scepter. De instelling sloot in 1981 haar deuren. Er woonden in totaal meer dan 11.000 kinderen.
Twee mensen die als kind in Smyllum Park woonden vertelden eerder dat veel kinderen er werden mishandeld en vernederd. De nonnen ontkennen dit, maar het is wel opvallend dat het sterftecijfer er drie maal hoger was dan gemiddeld.
BBC Scotland en de krant Sunday Post besloten daarom de overlijdensakten van weeshuisbewoners te onderzoeken. Ze vonden er 402. Slechts twee zijn officieel begraven. De rest van de kinderen ligt vermoedelijk ergens in een anoniem massagraf.
Onlangs werden ook al in het West-Ierse Tuam de stoffelijke resten gevonden van 800 baby's en kinderen die destijds in een weeshuis woonden.
Bron(nen): HLN