'Grote oproer Geldermalsen niet te voorzien'

Samenleving
door anp
donderdag, 17 december 2015 om 6:23
grote oproer geldermalsen niet te voorzien1450330833
De gemeente Geldermalsen is ,,enorm geschrokken'' door de rellen buiten de raadszaal woensdagavond. Sociale media zijn vooraf in de gaten gehouden. ,,Een dergelijke grote oproer was niet te voorzien. Ondanks het feit dat er rekening gehouden werd met grote opkomst en veel emotie'', liet de gemeente in de nacht van woensdag op donderdag weten.
De politie heeft in Geldermalsen elf mensen aangehouden die betrokken waren bij de rellen buiten de raadszaal. Daar was op dat moment een vergadering aan de gang over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen. Tegenstanders gooiden vuurwerk, stenen en flessen naar de politie. De raadszaal werd daarop ontruimd.
Volgens de gemeente stond de situatie in de zaal ,,in schril contrast met de sfeer die direct na de start van de vergadering buiten steeds grimmiger werd''. De aard van de gewelddadige gebeurtenissen ondermijnt de democratie, aldus de gemeente. ,,Wij stellen onszelf nu de vraag wat er in Nederland aan de hand is dat een politieke discussie leidt tot deze agressie.''
Het debat ,,op basis van woorden en argumenten'' krijgt donderdag een vervolg.