Herfst begint zeer onstuimig

Samenleving
door anpvrijdag, 21 september 2018 om 3:40
herfst begint zeer onstuimig1537494256
AMSTERDAM (ANP) - De herfst komt vrijdag onstuimig uit de startblokken. De wind is hard en stormachtig, de temperatuur is laag en het gaat regenen.
Op de Wadden en op het IJsselmeer kunnen zeer zware windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur voorkomen. In het binnenland zijn windsnelheden van 75 tot 90 kilometer per uur mogelijk. De kans op stormschade is groot, zeker ook omdat bomen nog vol in het blad staan.
In de ochtend trekt een regengebied van west naar oost over het land. De temperatuur in het noordwesten komt niet hoger uit dan zo’n 14 graden, een paar graden lager dan de maxima in de voorgaande nacht.
Weeronline verwacht vrijdagavond een tweede windpiek, veroorzaakt door stevige buien met kans op onweer. Het onstuimige weer trekt over het westen en noorden van het land.
Zaterdag zwakt de wind af naar matig en er trekken wolkenvelden en enkele buien over het land. Het wordt fris, met maxima van 16 tot 17 graden.
Zondag is het begin van de astronomische herfst. Dan staat staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Mogelijk gaat het die dag opnieuw stormen, maar de weersverwachting is nog onzeker.