Hoe erg het racisme is in Amerika? Dit zijn de cijfers

Samenleving
woensdag, 03 juni 2020 om 11:11
welingelichtekringen header 1
De demonstraties in de VS naar aanleiding van de politiemoord op de zwarte Amerikaan George Floyd leggen de woede bloot over de grote raciale ongelijkheid in Amerika. Op het gebied van justitie, onderwijs en gezondheid zijn de verschillen enorm. We zetten de cijfers, afkomstig van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), op een rij:
JustitiePolitiegeweld is een van de belangrijkste doodsoorzaken van jonge zwarte Amerikanen. Hoewel slechts 13 procent van de bevolking Afro-Amerikaans is, is 40 procent van de 2,3 miljoen Amerikaanse gevangenen zwart.
OnderwijsOok de onderwijsongelijkheid is groot. Van de Afro-Amerikanen heeft slecht een op de vijf een diploma in het hoger onderwijs, terwijl dat bij witte Amerikanen bijna de helft is. Van de Aziatische Amerikanen heeft zelfs drie op de vijf een hoger onderwijsdiploma.
ArmoedeOngeveer 2,5 keer zoveel Afro-Amerikanen leven onder de armoedegrens vergeleken met witte Amerikanen. Het mediaan inkomen ligt ook 41 procent lager. Het vermogen is zelfs tien keer lager. Begin 2020 was met 6 procent de werkloosheid onder zwarte Amerikanen nog altijd twee keer zo hoog als onder witte.
GezondheidOok in coronatijd valt de ongelijkheid op. Het aantal coronadoden ligt 2,4 keer zo hoog onder Afro-Amerikanen. Dat komt onder meer doordat ze vaker in vitale beroepen werkzaam zijn en dus meer kans lopen op besmetting, maar ook doordat ze minder toegang hebben tot gezondheidszorg, dichter bij elkaar wonen en vaker armoedeziektes hebben als diabetes en overgewicht. De levensverwachting van zwarte Amerikanen ligt in het algemeen drie jaar lager dan die van witte Amerikanen.
Bron(nen): Newsmonkey