Ingrid Betancourt verbreekt de stilte

Samenleving
door Admin
woensdag, 29 september 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Na haar spectaculaire bevrijding uit de klauwen van de FARC, in 2008, deed ze er lang het zwijgen toe. Maar nu doet Ingrid Betancourt in een boek van meer dan 500 pagina's verslag van de zes jaar die ze gegijzeld doorbracht in de Colombiaanse jungle.
In Zelfs aan de stilte komt een eind beschrijft Betancourt over de wrede wijze waarop de FARC hun gijzelaars behandelden, over hoe moeilijk het is onder onmenselijke omstandigheden je menselijke waardigheid te behouden, over haar talloze ontsnappingspogingen. Ze beschrijft gesprekken en gebeurtenissen met een duizelingwekkende precisie, alsof er al die tijd in de jungle een bandrecorder heeft meegelopen. Het boek bevat ook prachtige, bijna poëtische beschrijvingen van het Colombiaanse oerwoud. Schrijven kan ze, die Betancourt.
Er zijn in de afgelopen twee jaar meer verslagen van bevrijde FARC-gijzelaars verschenen, zoals dat van medegevangene Clara Rojas of het boek Out of Captivity van drie Amerikanen die vijf jaar samen met Betancourt werden vastgehouden. In een recensie in The New York Times wordt Betancourts boek naast het tegelijkertijd verschenen Hostage Nation gehouden, een grondige studie van de FARC door onderzoeksjournalisten Victoria Bruce, Karin Hayes and Jorge Enrique Botero. In geen van die boeken komt Betancourt er goed vanaf.
Maar het woord is nu aan Ingrid Betancourt zelf. Betancourt, die in Colombia geboren werd maar opgroeide in Frankrijk, schreef het boek in het Frans. Tegelijkertijd met de Franse uitgave bij Gallimard verschijnen echter, wat zeer uitzonderlijk is, ook de Engelse, Nederlanse en Spaanse versie. Bij de Franse en de Nederlandse uitgeverij is het eerste hoofdstuk online te lezen. Op 12 en 13 oktober zal Betancourt Nederland aandoen om te praten over haar boek.