'IS weg uit zuiden Damascus'

Samenleving
door anp
donderdag, 24 december 2015 om 16:55
is weg uit zuiden damascus1450973290
Familie van strijders van Islamitische Staat (IS) en gewonde jihadisten in buitenwijken van de Syrische hoofdstad Damascus worden volgens een plan van de VN geëvacueerd. Ze krijgen een vrijgeleide en kunnen straks van de zuidelijke wijken Yarmouk en al-Hajar al-Aswad naar Raqqa gaan. Dit meldden waarnemers van een Syrische mensenrechtenorganisatie donderdag.
Raqqa, circa 375 kilometer ten noordoosten van Damascus, is het hoofdkwartier van de soennitische extremisten van IS. Die hebben in de chaotische burgeroorlog een bolwerk in het zuiden van de hoofdstad behouden, op slechts 3 kilometer van de regeringscentra van het regime van president Bashar al-Assad.
Het vertrek van de jihadistenfamilie en gewonden tijdens een wapenstilstand zou betekenen dat IS binnenkort geheel uit Damascus verdwijnt, aldus waarnemers. De Syrische minister van Verzoening, Ali Haidar, bevestigde donderdag alleen dat er aan het vertrek van de jihadisten uit Yarmouk wordt gewerkt. Recent konden rebellen en hun gezinsleden na bemiddeling zich uit de stad Homs terugtrekken. De VN hopen op den duur overal een staakt-het-vuren te kunnen regelen.