Jacht van Madoff beklad

Samenleving
door Admin
zondag, 17 mei 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Frankrijk hebben linkse activisten zaterdag het jacht van Bernie Madoff onder handen genomen.
In Juan-les-Pins, op slechts enkele kilometersvan de beroemde Croisette waar op dit moment het filmfestival van Cannes plaatsvindt, is de Bull, het jacht van Amerika’s grootste oplichter, korte tijd bezet gehouden.
Het ging om een dertigtal leden van het Front de gauche (een verbond van communisten en van leden van de Parti de gauche) die wilden stunten in verband met de Europese verkiezingen.
Op de Bull, die voor anker lag, werd een grote spandoek uitgerold met de leus: "Wij gaan niet voor de oplichters opdraaien." Daarnaast werd nog wat militante taal geuit, zoals: "Deze planeet is niet het speelterrein van de rijken." Graag zouden de actievoerders zien dat er een extra belasting op grote pleziervaartuigen wordt geheven. Sinds het begin van de kredietcrisis zijn in Frankrijk al meer harde acties gevoerd, gericht tegen fabrieksdirecteuren, grootverdieners en ondernemers. De vorige Franse premier, Dominique de Villepin, beschreef de sfeer in het land kortgeleden als 'revolutionair.' Het schip van Madoff staat trouwens geregistreerd in Georgetown op de Kaaiman Eilanden. Of de eigenaar zijn jacht in dit leven nog eenmaal zal betreden, is hoogst twijfelachtig.
Bron(nen): Libération