Je kan je kind net zo goed positief opvoeden

Samenleving
zaterdag, 25 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wil je een beetje goed voor de dag komen als ouder, dan voed je je kind op volgens de principes van Triple P. Triple P staat voor Positief Pedagogisch Programma. Het basisprincipe is eenvoudig: besteed vooral veel aandacht aan wat er allemaal goed gaat en niet aan wat het kind fout doet.
Triple P bestaat zo'n 30 jaar en oorspronkelijk komt het uit Australië. Het wordt ook in Nederland al enige tijd toegepast als een programma voor opvoedingsondersteunng met als doel (ernstige) emotionele en gedragsproblemen bij kinderen te voorkomen. Denk daarbij aan ADHD, autisme, PPD-nos, leerproblemen, ... Triple P wordt ook gebruikt om kindermishandeling te voorkomen.
De laatste jaren wordt Triple P echter aanbevolen voor alle ouders. Er worden lezingen en cursussen gegeven voor hulp bij de opvoeding van baby's tot tieners en in Amsterdam werken alle consultatiebureaus al met Triple P. In België wordt Triple P zelfs gepromoot via reclamespotjes. 'Met deze campagne wil Triple P niet alleen ouders bereiken en sensibiliseren, maar ook de maatschappij. Op die manier willen we duidelijk maken dat het oké is om vragen te hebben over de opvoeding van kinderen', zegt Triple P-trainster Hilde Weekers.
Is dat nu wel nodig? Vroeger lazen ouders ook wel eens een boek, van Dokter Spock bijvoorbeeld. Daar stonden de gekste adviezen in, dus daar was je snel mee klaar. Nu wordt een kind gezien als een opvoedingsproject. Ouders moeten zich houden aan allerlei regels en voorschriften. Geen wonder dat dat vragen oproept.