Kardinaal Eijk: 'Bijna alle katholieke kerken gaan dicht'

Samenleving
vrijdag, 14 september 2018 om 6:04
welingelichtekringen header 1
Van de 280 katholieke kerken in het aartsbisdom Utrecht (provincies Utrecht, Overijssel, Gelderland en Flevoland) zijn nu nog 280 katholieke kerken actief. Als het aan kardinaal Eijk ligt zijn dat er binnen 10 jaar nog tien tot vijftien. In een interview in De Gelderlander vertelt hij dat 10 procent van de parochies in zijn bisdom feitelijk failliet is, dat 10 procent nog rijk is en dat 80 procent ertussenin zit. Kerkgangers vergrijzen, en het aantal van hen dat financieel bijdraagt, holt achteruit. Parochies duiken in de rode cijfers. Elk jaar daalt het kerkbezoek van katholieken met 5 tot 6 procent. Het is een verloren zaak, vindt Eijk.
,,De kerk wordt niet gesloten door mensen die nog komen of door mij, maar door degenen die wegblijven en niet meer bijdragen", zegt Eijk.
De onderhoudskosten van de vaak monumentale kerken zijn hoog. Ze in gebruik houden wordt daarmee onbetaalbaar. Eijk stelt dat er dan geen andere keus is dan sluiting. ,,Als je je rekeningen niet kunt betalen, dan wordt zowel de eerste als de tweede lezing gedaan door de deurwaarder."
Eijk is compromisloos, bisschoppen in andere bisdommen proberen langer vol te houden. Maar het beeld is daar niet anders: veel te veel (dure) kerken voor te weinig, veelal oudere, mensen.
Bron(nen): Gelderlander