Kijk uit voor cruises

Samenleving
door Admin
dinsdag, 17 november 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wie oud is en der dagen zat, komt in lastig vaarwater: hij valt in de doelgroep voor een wereldwijde cruise. Lekker met duizenden andere oudjes op een grote witte boot. Onderweg eten en drinken, hier en daar even passagieren, wat spiegels en kraaltjes kopen, en dan gauw weer aan boord - net op tijd voor het dansorkest.
Volgens The New York Times is dit een al te mooie voorstelling van zaken. Want menig veelbelovende cruise eindigt in een afschuwelijke periode van ziek zijn aan boord. En dan niet zeeziek; het gaat om massale uitbraken van misselijkheid en diarree. Oorzaak: smerige toiletten.
De schepen zijn meestal overvol en de temperatuur is hoog, een ideale omgeving voor  virussen en infectieziekten. Inspecteurs komen zelden aan boord, want doorgaans zijn de boten maar korte tijd aan de wal.
Onderzoekers van het tijdschrift Clinical Infectious Diseases deden langdurig (3-jarig) onderzoek. Ze testten 56 cruise-schepen met 1258 tot 3600 gasten aan boord en stuitten op tientallen uitbraken van infectieziekten. Met dank aan de smerige toiletten.
Wat hieraan te doen? Niet aan boord gaan natuurlijk. En anders: vraag de kapitein of hij de toiletten met chloor wil reinigen.