Klimaatminister Jetten erg teleurgesteld over uitkomst klimaattop

Samenleving
door anp
zondag, 20 november 2022 om 7:46
klimaatminister jetten teleurgesteld over uitkomst klimaattop1668927435
Klimaatminister Rob Jetten is teleurgesteld over de resultaten die geboekt zijn tijdens de klimaattop in Sharm-el-Sheik, zo liet hij zondagochtend weten. "In een jaar met veel extreme weersomstandigheden en alarmerende klimaatrapporten zijn we er niet in geslaagd om grote voortgang te boeken op het terugdringen van CO2 door álle landen die veel uitstoten. Dat is buitengewoon teleurstellend."
Tegelijkertijd zegt de minister dat er een doorbraak bereikt is op het thema klimaatschade. "Dat is enorm belangrijk voor kwetsbare landen die daar nu al mee te maken hebben, vaak zonder zelf veel bij te dragen aan klimaatverandering. Deze stap helpt het vertrouwen tussen het mondiale noorden en zuiden te herstellen. En maakt het hopelijk mogelijk om komend jaar nieuwe doorbraken te bereiken voor een echte versnelling in onze klimaataanpak."
Op de VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh hebben bijna tweehonderd landen ingestemd met het oprichten van een klimaatschadefonds. Dit is bedoeld voor het vergoeden van schade in ontwikkelingslanden die het gevolg is van klimaatverandering. Verder zijn op de klimaattop bijna dezelfde afspraken gemaakt als tijdens de top vorig jaar in Glasgow, waardoor diverse partijen het een teleurstellende afloop noemen.