Knappe mensen zijn niet zo geschikt voor langdurige relaties

Samenleving
door Chantal Caeswoensdag, 20 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Knap zijn heeft veel voordelen. Mensen zijn eerder geneigd om je te helpen, je krijgt eerder een baan, een jury is minder snel geneigd om je te veroordelen als je terecht staat voor een misdaad en als je al veroordeeld wordt, krijg je een lagere straf. Docenten vinden mooie studenten intelligenter. Als er positieve dingen gebeuren, vindt men eerder dat mooie mensen daarvoor verantwoordelijk zijn. En andersom: als het mis gaat, is het lelijke eendje de klos.
Het lijkt alsof fysiek aantrekkelijke mensen het op alle fronten gemakkelijker hebben, maar dat is niet zo. In feite is er geen verband tussen uiterlijke en innerlijke schoonheid. Het is juist het innerlijk dat bepaalt of iemand een betrouwbare, liefdevolle, toegewijde en trouwe partner en ouder zal worden. Er zijn zelfs aanwijzingen dat knappe mensen minder vaardigheden en kwaliteiten hebben om een langdurige relatie aan te gaan en te onderhouden.
Bovendien is schoonheid vergankelijk. Zoals de Engelse schrijfster Mary Astell al zei: 'De persoon die alleen (of vooral) kiest voor schoonheid, zal na verloop van tijd, om dezelfde reden tot een andere keuze komen'. Of zoals Nietzsche zei: 'Wanneer men trouwt, moet men zich deze vraag stellen: Gelooft u dat u ook op uw oude dag nog met deze persoon kunt converseren?'. De cover van een boek zegt weinig over de inhoud ervan. Het is aan de lezer om de inhoud te ontdekken. Of niet, natuurlijk.
Bron(nen): Psychology Today