Kou krijgt grote invloed op oorlog in Oekraïne: 'Geen emotie die je kunt uitschakelen'

Samenleving
donderdag, 03 november 2022 om 9:50
anp 456917336
De winter komt eraan en dat betekent dat het koud wordt in Oekraïne. Volgens militaire experts gaat dat grote impact hebben op de oorlog.
Van oktober tot maart is het in Oekraïne gemiddeld onder nul, maar de temperaturen kunnen makkelijk zakken tot -20 graden. Dat gaat problemen geven voor het moderne oorlogsmateriaal, waarbij de elektronica gaat haperen door de vrieskou.
Maar ook de motivatie van de militairen lijdt eronder, zegt oud-commandant Mart de Kruif tegen RTL Nieuws. "Als het 10 graden vriest en het stevig waait, dan is een mens aan het overleven. Hij of zij is dan nauwelijks nog in staat om militaire opdrachten uit te voeren. Kou is geen emotie die je kan uitschakelen."
Wie heeft meeste nadeel?De kou lijkt het meest nadelig voor de Russen met hun toch al lage moraal en vooral gebrekkige uitrusting. Maar volgens sommige experts vertraagt de winter ook het tegenoffensief van Oekraïne. Rusland-correspondent Eva Hartog: "Het zou de Russische troepen volgens militair experts meer tijd gunnen om de verdediging van de ingenomen gebieden te versterken."
Logistiek gezien zijn de Oekraïners in het voordeel. De Kruif: "De Russen moeten altijd 'buitenom' voor hun bevoorrading, buitenlijnen noemen we dat. Terwijl Oekraïne juist via binnenlijnen kan werken, en deze lijnen ook kan verleggen."
Maar daar staat weer tegenover dat de Russen wel wat gewend zijn qua kou. "De meeste van hen komen van achter het Oeralgebergte. Zij zijn wat kou betreft wel wat gewend. Maar aan de andere kant: als je qua uitrusting maar één buitenbroek en één goede jas tegen de winter hebt, dan is dat wel buitengewoon karig."
Bron(nen): RTL Nieuws