Krol: ik ga subsidiegeld niet teruggeven

Samenleving
door anp
vrijdag, 22 augustus 2014 om 11:54
krol ik ga subsidiegeld niet teruggeven1408701612
Voormalig voorzitter Henk Krol van de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) is niet van plan ruim 2 ton uit eigen zak te betalen aan het Rijk. Het oud-Tweede Kamerlid zei dat vrijdag nadat het AD had bericht dat de SVGK subsidiegeld moet teruggeven aan het Rijk dat niet voor de juiste doeleinden zou zijn gebruikt.
De SVGK stelt Krol aansprakelijk en vindt dat hij het geld uit eigen zak moet terugbetalen. Krol zou de subsidie, die was bedoeld voor een website voor homoseksuele jongeren, hebben gebruikt voor eigen bedrijven, zoals een seksshop. ,,De stichting was niet bij de subsidieaanvraag betrokken. Krol deed alles op eigen houtje. We stellen Krol verantwoordelijk en hebben tegen hem gezegd dat hij maar moet zorgen dat het geld terugkomt'', zegt een bestuurslid van de SVGK.
Minister Jet Bussemaker (OCW) had op basis van een eerder onderzoek al aangekondigd dat ze het subsidiegeld zou terugvorderen. Ze deed dat toen de accountant van de stichting zijn eerder afgegeven goedkeurende accountantsverklaring had ingetrokken. Krol zegt niets verkeerd te hebben gedaan. ,,Alles was heel open en transparant. Ik was ook niet betrokken bij het onderzoek.''
Bevestiging
Het ministerie bevestigde vrijdag dat de stichting 2 ton moet betalen, maar liet zich niet uit over de uitkomst van het onderzoek.
,,We hebben bewijzen dat Krol tegen de statuten heeft gehandeld en we stellen hem aansprakelijk voor alles wat hij fout heeft gedaan'', aldus SVGK-voorzitter Janine Pijl. De stichting gaat geen proces tegen Krol aanspannen, omdat er volgens haar geen geld meer voor is.