Laatste geëvacueerde bewoners Lelystad mogen naar huis

Samenleving
door anp
maandag, 10 mei 2021 om 5:07
laatste geevacueerde bewoners lelystad mogen naar huis1620616373
De bewoners van de ongeveer vijftig ontruimde woningen in de wijk Punter in de gemeente Lelystad die nog niet waren vrijgegeven, mogen naar huis. De brandweer meldt in de nacht van zondag op maandag dat de situatie veilig is. De woningen waren ontruimd vanwege een 'benzine-achtige stof' in het riool.
Zondagavond gaf de gemeente aan te verwachten dat alle bewoners rond middernacht weer naar huis zouden kunnen. Een groot deel van de wijk werd al eerder op de avond veilig verklaard door de brandweer. Wegens technische problemen met de doorspoeling van het riool werd de terugkeer van de laatste bewoners echter nog enkele uren uitgesteld. Rond 03.40 uur meldde de brandweer dat het incident onder controle was. Wel blijft de brandweer monitoren.
De woonwijk was sinds zaterdagavond het toneel van grootscheepse ontruimingen. Daartoe hadden de gemeente en de hulpdiensten uit voorzorg besloten, omdat in het riool een 'benzine-achtige stof' bleek te zitten. Om wat voor stof het precies gaat is nog altijd onduidelijk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt monsters uit het riool en komt volgens de gemeente uiterlijk dinsdag met uitkomsten.
Ook de Veiligheidsregio Flevoland "wacht met smart op de uitslag" van het RIVM. Meerdere mensen die al eerder terug naar huis mochten, hebben geklaagd over hoofdpijn. Bij sommige mensen hangt de lucht nog in de woning. De veiligheidsregio raadt hen aan het huis goed te ventileren. "Ook is het goed om putjes door te spoelen en de wc door te trekken, zodat alles uit het riool weggespoeld wordt", zegt een woordvoerder. Als mensen dan nog steeds last houden van hoofdpijn, wordt geadviseerd een huisarts te raadplegen.