Linkshandigen zijn niet creatiever, of zieker

Samenleving
door anp
woensdag, 23 september 2015 om 6:37
linkshandigen zijn niet creatiever of zieker1442984461
Linkshandigen zijn niet creatiever of ongezonder dan rechtshandigen. Mensen zonder nadrukkelijke handvoorkeur, dus die zowel dingen links als rechts doen, zijn echter wel creatiever dan gemiddeld. Zij hebben ook minder kinderen en zijn vaker betrokken bij opstootjes of gevechten.
Dit alles blijkt uit een grootschalige steekproef van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) samen met het Weekend van de Wetenschap. Inzet van het onderzoek was bekijken wat er waar is van de mythes rondom linkshandigen. Zo’n 25.000 mensen werkten mee aan het onderzoek.
,,We dachten altijd dat het verschil maakt of je links- of rechtshandig bent. Maar nu hebben we ontdekt dat het nauwelijks uitmaakt, de sterkte van de handvoorkeur is veel belangrijker'', zegt onderzoeker Ton Groothuis (zelf overwegend linkshandig, maar hij schrijft met rechts). ,,De sterkte van de handvoorkeur vertoont een relatie met bepaalde eigenschappen zoals creativiteit en gezondheid. Hoe minder voorkeur hoe groter de verschillen. Tussen links- en rechtshandigen met een duidelijke voorkeur voor die hand zijn niet veel verschillen gevonden.''
Vervolgstudie
Een opvallende constatering, zegt Groothuis. ,,Maar nog veel interessanter wordt het om te bekijken of het uitmaakt hoe goed iemand dingen kan met verschillende handen.'' Dat wordt het onderwerp voor vervolgstudie.
Het Weekend van de Wetenschap is op zaterdag 3 en zondag 4 oktober. Op ruim tweehonderd locaties in Nederland worden verschillende wetenschappelijke activiteiten gehouden.