Manchester United: kampioen schulden

Samenleving
door Admin
zondag, 07 maart 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Dit zijn de 20 rijkste voetbalclubs, schreef Welingelichte Kringen een week geleden (zie 2de link) en Manchester United bevond zich op deze ranglijst in de hoogste regionen. Beter gezegd: het ging om de inkomsten van de grote clubs. Vandaag biedt de Financial Times ons een kijkje in de financiele huishouding van Man United en de conclusie is: qua schulden is de club uit Manchester een kampioen die zijn gelijke niet kent. De club is sinds 2004 eigendom van de familie Glazer, een stel Amerikaanse broers die ook in hun thuisland op duistere wijze schuiven met de eigendomsrechten van sportclubs. United heeft op dit moment een geschatte waarde van 1 tot 1,5 miljard pond. Verwacht wordt dat de waarde de komende 10 jaar flink zal toenemen als eenmaal duidelijk is hoe topclubs met behulp van internet nog allerlei neveninkomsten kunnen vergaren.
De Glazers hebben echter met United een schuld opgebouwd van ruim 700 miljoen pond. Ze kochten de club voor 790 miljoen pond, en brachten daarbij zelf 272 miljoen in, de rest kwam van de bank. Inmiddels liepen de schulden op en geld voor investeringen is er op dit moment nauwelijks, want de club gaat gebukt onder een enorme rentelast.
Tot op heden slagen de Glazers erin om met behulp van inkomsten uit ticketverkoop (Old Trafford herbergt ruim 70.000 man), tv-rechten en sponsoring aan de rentelasten te voldoen. En als intussen de club meer waard wordt... zitten ze goed. Maar ze spelen hoog spel. Want zodra de prestaties tegenvallen en United niet langer de top is van Groot-Brittannie en van Europa, zullen de inkomsten terugvallen. E zijn de problemen huizenhoog. Stel, zo schrijft de FT dat superspits Rooney zijn been breekt of dat de oude succescoach Alex Ferguson het voor gezien houdt - dan kan er in korte tijd heel veel veranderen.