'Mensen hebben honger en stelen eten'

Samenleving
door anpmaandag, 01 oktober 2018 om 15:02
mensen hebben honger en stelen eten1538399542
PALU (ANP) - De toestand op Sulawesi is erg, heel erg. De schade is groot, onder het puin liggen waarschijnlijk nog veel mensen en de overlevenden hebben honger. Ze gaan naar de winkels om voedsel te stelen om te overleven, zegt hulpverlener Ferry Rangi in de stad Palu. Hij is een contactpersoon van de Nederlandse hulporganisatie Cordaid.
Sulawesi, dat in de koloniale tijd Celebes heette, werd vorige week getroffen door een metershoge vloedgolf na een aardbeving. Het officiële dodental staat op ruim achthonderd, maar Rangi is bang dat er veel meer doden zijn gevallen. ,,Er is geen elektriciteit, mensen kunnen niet bellen. Uit veel gebieden hebben we nog geen informatie, alleen geruchten.'' Wat Rangi wel weet, is dat de situatie ,,verschrikkelijk'' is in de plaatsen Palu en Dongala. Ook dorpen langs de kust zijn volgens hem zwaar beschadigd.
Sulawesi heeft voedsel, elektriciteit, brandstof, drinkwater en dekens nodig, zegt Rangi. De Indonesische autoriteiten brengen hulpgoederen en materiaal naar Sulawesi, maar de inwoners vertrouwen daar volgens hem niet op. ,,We hopen niet op de regering, mensen hier doen het zelf.''