Met dit trucje lukt het wel om je goede voornemens vol te houden

Samenleving
donderdag, 31 december 2015 om 16:21
welingelichtekringen header 1
Eerder onderzoek toonde ook al aan dat mensen die zelf een voorspelling maakten, zich daar beter aan zullen houden, aldus de onderzoeker. Een derde tip is nog om je voornemen aan vrienden en familie te vertellen. Je wilt liever geen gezichtsverlies lijden dus houd je het langer vol. "De combinatie van zelf nadenken over je voornemens en het vertellen aan anderen, kan ervoor zorgen dat je de voornemens beter en makkelijker volhoudt," besluit Spangenberg.
Ben jij je goede voornemens na twee weken ook weer vergeten? Dan is dit een goede tip om ze dit jaar wel vol te houden: stel jezelf de simpele vraag 'Ga ik het echt doen?'
Mensen die aan zichzelf vroegen 'ga je echt gezonder eten' of 'ga je echt meer bewegen', waren 13,7 procent meer geneigd hun goede voornemen vol te houden dan andere deelnemers. Dat concludeerde onderzoeker Eric Spangenberg van de universiteit van California nadat hij met zijn team 104 onderzoeken bestudeerde met meer dan 2 miljoen deelnemers.
Hij noemt dit het vragengedragseffect. "Wanneer je geconfronteerd wordt met een vraag als 'Ga je echt gezonder eten?', zal je automatisch nadenken over je gedrag in het verleden. Al die keren dat je junkfood at, je liet gaan bij de dichtstbijzijnde cafetaria. En dat is niet zo aangenaam. Er is maar één manier om dat gevoel een halt toe te roepen: ofwel verander je je eetgewoontes, ofwel probeer je jezelf ervan te overtuigen dat gezond eten toch niet zo belangrijk is," vertelt Spangenberg. En dat laatste valt niet mee.