Miljoenen dollars stromen weg via Nederland

Samenleving
door anp
donderdag, 14 april 2016 om 4:51
miljoenen dollars stromen weg via nederland1460602358
Miljoenen dollars stromen jaarlijks via Nederland weg uit landen in Latijns-Amerika. Daarover schrijven Trouw en Het Financieele Dagblad donderdag. De Nederlandse route blijkt vooral populair onder rijke Ecuadoranen en Mexicanen, dat blijkt uit de Panama Papers.
De ingewikkelde constructies die de Latijns-Amerikanen gebruiken om hun geld elders te stallen, zijn vaak legaal, maar soms ook illegaal. Volgens Trouw en het FD blijkt dat uit documenten die door hen zijn ingezien. Zo gebruiken eigenaren van twee van de grootste bedrijven in Ecuador een Nederlands bedrijf om jaarlijks vele miljoenen aan belasting te ontwijken.
In een aantal gevallen werken Nederlandse bedrijven mee aan constructies die waarschijnlijk illegaal zijn, aldus de dagbladen. Zo laat het Chinese staatsbedrijf China International Water & Electric Corp (CWE), dat in Ecuador een stuwdam bouwt, jaarlijks miljoenen Ecuador uit stromen met behulp van het Nederlandse belastingadvieskantoor Infintax. Het trustkantoor is de vaste zakenpartner van Mossack Fonseca in Nederland en levert daar belastingadvies en trustdiensten aan.
Een groot aantal van de door Trouw en het FD onderzochte bedrijven in Ecuador wordt met publiek geld betaald.
De twee Nederlandse dagbladen maken deel uit van een internationale samenwerking van kranten die onthullingen doen over belastingparadijzen. Zij baseren zich op de uitgelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co.