Mogelijk tientallen doden vulkaanramp Japan

Samenleving
door anp
zondag, 28 september 2014 om 9:25
mogelijk tientallen doden vulkaanramp japan1411889292
TOKIO (ANP/RTR) - De uitbarsting van de vulkaan Ontake in Japan heeft mogelijk aan tientallen mensen het leven gekost. De politie meldde zondag dat er meer dan 30 mensen zijn gevonden ,,van wie de longen en het hart niet langer werkten'', maar weigerde te bevestigen dat zij zijn gestorven. Dat kan pas gebeuren, als hun lichaam is onderzocht.
Tot nu toe is de dood van één persoon bevestigd. De 3067 meter hoge vulkaan, ongeveer 200 kilometer ten westen van Tokio, kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) volkomen onverwacht tot uitbarsting. Honderden mensen, onder wie kinderen, waren toen op de berg. De meesten wisten veilig naar beneden te komen, maar zeker 30 mensen moesten de nacht op de vulkaan doorbrengen.
Meer dan 40 mensen zijn gewond geraakt. Een deel van hen heeft een botbeuk opgelopen.
De vulkaan spuwt nog steeds rook en as uit. Op auto's ongeveer 80 kilometer van de vulkaan is as gevonden. Japan behoort tot de landen met de grootste aantal actieve vulkanen in de wereld, maar sinds 1991 hebben uitbarstingen er niet tot doden en gewonden geleid. In dat jaar stierven 43 mensen, toen de vulkaan de Unzen bij Nagasaki een stroom gas, as, lava en stenen uitstootte. Uitbarstingen van de Unzen, Japans actiefste vulkaan, hebben in de loop der eeuwen aan meer dan 15.000 mensen het leven gekost.