Grote meerderheid Nederlanders steunt nog steeds coronamaatregelen

Samenleving
door anp
donderdag, 09 juli 2020 om 16:11
nederlanders steunen nog steeds coronamaatregelen1594303928
Nederlanders steunen nog steeds met grote meerderheid de coronamaatregelen. Het merendeel is nog steeds tevreden over de versoepeling van de lockdown, de gezondheid van de Nederlanders en de economische maatregelen, meldt onderzoeksinstituut I&O Research.
Met het versoepelen van de lockdown is driekwart van de Nederlanders tevreden, met de gezondheid van het land 80 procent en met de economie zo'n twee derde van de bevolking.
Toch vinden veel mensen het steeds moeilijker zich aan de maatregelen te houden. Het aantal mensen dat buiten afstand houdt en uitgebreid de handen wast neemt steeds meer af. Wel draagt het grote merendeel van Nederland in het openbaar vervoer een mondkapje.
Niet blij
Het grootste deel van de Nederlanders, 70 procent, is niet blij met protestacties tegen de coronamaatregelen. Voornaamste reden: de regels zijn er niet voor niks. Een klein deel, 12 procent, is positief over de acties. Die groep bestaat volgens het onderzoeksbureau alleen uit FVD-stemmers.
Uit een peiling van Maurice de Hond bleek zondag dat 53 procent van de Nederlandse bevolking de snelheid waarmee de regering de coronamaatregelen versoepelt prima vindt. Van de ondervraagden vindt 22 procent dat de overheid sneller te werk moet gaan, nog eens 22 procent ziet de regels liever iets minder snel verdwijnen. 45 procent van de Nederlanders acht de kans (vrij) groot dat in Nederland de komende drie maanden een tweede virusgolf zal komen.