Netflix voegt na aanhoudende kritiek disclaimer toe aan The Crown

Samenleving
door anp
vrijdag, 21 oktober 2022 om 14:25
netflix voegt na aanhoudende kritiek disclaimer toe aan the crown1666356982
Netflix heeft na aanhoudende kritiek op de populaire serie The Crown een disclaimer toegevoegd aan de trailer voor het aankomende vijfde seizoen. "Geïnspireerd op echte gebeurtenissen, vertelt deze fictieve dramatisering het verhaal van koningin Elizabeth II en de politieke en persoonlijke gebeurtenissen die haar regering vormden", staat er te lezen.
Netflix had al meerdere malen benadrukt dat The Crown een "fictionele dramatisering" is en wilde niet aan een disclaimer. Inmiddels is de streamingdienst overstag gegaan, onder meer na kritiek van actrice Judi Dench. Zij noemde verhaallijnen in het nieuwe seizoen "gruwelijk onjuist" en wilde dat de streamingdienst "uit respect" voor wijlen Elizabeth laat zien dat de serie fictief is.
Eerder had ook voormalig regeringsleider John Major kritiek. Hij noemde het nieuwe seizoen van The Crown "een hoop onzin". Major had onder meer kritiek op een scène waarin Charles, toen nog als prins, een gesprek heeft met Major waarin het aftreden van de koningin ter sprake komt.
Het vijfde seizoen van de Netflix-serie verschijnt op 9 november. In de tien nieuwe afleveringen komen de jaren negentig aan bod, als prins Charles en prinses Diana uit elkaar gaan.