Niemand weet hoeveel IS-strijders er zijn

Samenleving
maandag, 08 juni 2015 om 13:02
welingelichtekringen header 1
Onlangs zei Antony Blinken, de Amerikaanse vicesecretaris van Buitenlandse Zaken, dat de door de Verenigde Staten geleide coalitie in Syrië en Irak al zeker 10.000 militanten van Islamitische Staat gedood heeft. Dat zou fantastisch nieuws moeten zijn, aangezien nog geen jaar geleden de CIA beweerde dat IS maar 10.000 strijders tot haar beschikking heeft. Dat aantal heeft de inlichtingendienst moeten bijstellen naar 20.000 tot mogelijk 31.500 militanten. Dan nog zou nu zeker een derde van de jihadisten zijn omgebracht.
Toch blijft Islamitische Staat in Syrië haar territorium uitbreiden. In Irak heeft de terreurgroep wat gebied verloren, maar er zijn ook nieuwe steden veroverd.
Volgens de Amerikaanse oorlogsverslaggever Bill Roggio ligt het werkelijke aantal Islamitische strijders dan ook veel hoger. Hij spreekt van 50.000 manschappen en noemt dat zelfs een conservatieve schatting.
Zijn verklaring is heel simpel: Islamitische Staat strijdt tegen talloze tegenstanders: twee regeringen, de Hezbollah, de Peshmerga, de PKK, de Iraakse milities, de Syrische stammen, het Vrije Syrische Leger, het Al Nusrah-front én het Amerikaanse leger.
Met minder strijders zou Islamitische Staat volgens Roggio nooit in staat zijn zoveel gevechten tegelijkertijd te leveren.
Bron(nen): Express.be