Nieuwe beelden crashsite MH17 opgedoken

Samenleving
door anp
vrijdag, 17 juli 2015 om 00:31
nieuwe beelden crashsite mh17 opgedoken1437085962
Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. In een video zijn de eerste momenten te zien waarop de rebellen het rampgebied betreden. Er zijn smeulende resten en vliegtuigdelen te zien. De rebellen doorzoeken onder meer bagage van de passagiers. Beelden van lichamen van slachtoffers zijn vaag gemaakt door de Australische nieuwssite News Corp de video donderdag heeft gepubliceerd.
Uit de beelden valt op te maken dat de rebellen op zoek waren naar een gevechtsvliegtuig, maar erachter komen dat het een passagiersvliegtuig betreft. Een leidinggevende draagt via de telefoon zijn mannen op de omgeving af te zetten en op zoek te gaan naar de zwarte doos van het toestel. Bewoners van het gebied worden weggestuurd van de rampplek.
Een van de aanwezigen stelt de vraag: 'van wie hebben ze toestemming gekregen hier te vliegen?' De filmer zegt in de beelden dat het vliegtuig is neergeschoten. Een ingekorte video die door News Corp naar buiten is gebracht duurt zo'n vier minuten. De volledige video is volgens het Australische nieuwsbedrijf 17 minuten lang.
Transcript
News Corp heeft een transcript vrijgegeven van wat er op de lange video wordt gezegd. De rebellen zijn daarin op zoek naar een Sukhoi, een gevechtsvliegtuig dat door het Oekraïense leger wordt gebruikt. Volgens News Corp zijn de mannen op beelden van een rebelleneenheid uit Donetsk. Het is onduidelijk hoe de beelden zijn verkregen.
Politici in Australië hebben geschokt gereageerd op de beelden. Premier Tony Abbott noemt het ,,een gruweldaad'' wat in de video te zien is. Minister Julie Bishop van Buitenlandse Zaken vindt het ,,ziekmakend om te zien''.