NS-conducteurs voelen zich minder veilig in overvolle trein: 'Reizigers zijn sneller geïrriteerd en gefrustreerd'

Samenleving
door Désirée du Royzondag, 30 oktober 2022 om 10:04
anp 451669551
De NS heeft al een berg treinen uit de dienstregeling gehaald en nog steeds is de werkdruk te hoog voor de conducteurs. Twee van hen vertellen bij NU.nl over hoe zwaar hun werk is.
Ze blijven anoniem, omdat ze anders vrezen voor problemen met hun werkgever. De eerste vertelt: "Treinen zijn op dit moment zo druk dat het vaak niet mogelijk is om door de trein te lopen. Daardoor kan ik in veel gevallen mijn werk niet goed doen. Reizigers zijn sneller geïrriteerd en gefrustreerd. Dat heeft een negatieve invloed op de sfeer en de sociale veiligheid."
Hij legt uit dat de reizigers aan de ene kant wel begrip hebben voor de situatie. "Aan de andere kant wil niemand lang staan in een veel te drukke trein."
Meer agressieDe tweede conducteur ervaart meer agressie van reizigers, zowel verbaal als fysiek. "Ik voel me minder veilig in de trein. Helemaal nu hoofdconducteurs geen boa meer mogen zijn. Zo worden we aangeschoten wild."
Het liefst zou hij zien dat de NS zorgt dat het minder druk wordt in de trein. "Maar zelfs na een jaar waarin je mensen als sardientjes in een blik moet vervoeren, is daar niets meegedaan."
De conducteur vertelt verder over de opgelopen werkdruk. "De tijd tussen twee ritten door wordt steeds korter. Even naar de wc of een kop thee pakken moet snel, snel. Ook is er minder tijd om dingen af te spreken met collega's over wie wat doet. En om even contact te leggen met de machinist via de portofoon. Dit alles maakt het zwaar."