Onderzoek VS: vaccins zonder booster geven weinig bescherming tegen Omikron

Samenleving
door anp
woensdag, 15 december 2021 om 1:00
onderzoek vs vaccins zonder booster ineffectief tegen omikron1639527663
De Covid-19-vaccins van Moderna, Johnson & Johnson en Pfizer/BioNTech lijken significant minder bescherming te bieden tegen de Omikron-variant van het virus dan tegen andere varianten, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek door het Massachusetts General Hospital (MGH), Harvard en MIT. Een boosterprik zou waarschijnlijk het grootste deel van de bescherming herstellen, zeggen de onderzoekers.
In de nog niet door vakgenoten beoordeelde studie werd bloed getest van mensen die vaccins van Moderna, Johnson & Johnson en Pfizer/BioNTech ontvingen tegen een pseudovirus dat ontworpen is om op de Omikron-variant te lijken. De onderzoekers vonden "lage tot afwezige" niveaus van antilichamen van de variant. Het bloed van recente ontvangers van een extra boosterdosis vertoonde daarentegen krachtige neutralisatie van de variant.
De wetenschappers suggereerden ook dat Omikron besmettelijker is dan eerdere zorgwekkende varianten, bijvoorbeeld ongeveer twee keer zo overdraagbaar als de momenteel dominante Delta-variant.