Ontluisterend Oranje geeft alles uit handen

Samenleving
door anp
zondag, 06 september 2015 om 19:57
ontluisterend oranje geeft alles uit handen1441563131
Tijdens een ontluisterend slecht optreden tegen Turkije heeft het Nederlands elftal zondag ook zijn laatste kans op EK-kwalificatie uit handen gegeven. De ploeg van bondscoach Danny Blind verloor in Konya met 3-0 en moest daardoor de derde plaats in de groep afstaan aan de Turken. Alleen een nederlaag van Turkije in de laatste twee wedstrijden kan Oranje nog redden. Een ploeg die vier keer verliest in de kwalificatie, verdient het echter misschien niet eens om naar het EK te mogen.
Het optreden van Oranje in de Torku Arena was exemplarisch voor de hele kwalificatie. De nummer drie van het laatste WK ging ten onder aan eigen fouten, blunders zelfs. Zoals eerder al gebeurde tegen Tsjechië en in beide duels met IJsland. Ondanks al die nederlagen had Oranje de kans op EK-kwalificatie lange tijd nog steeds in eigen hand, met dank aan het gegeven dat zelfs de derde plaats nog naar Frankrijk kan leiden. Die reddingsboei gaf het dolende Nederlands elftal zondag echter ook uit handen bij concurrent Turkije.
De ploeg van Blind wist vooraf dat een gelijkspel voldoende zou zijn om de derde plek te behouden, maar keek binnen een half uur al tegen een achterstand van 2-0 aan. Al na acht minuten trof een steekbal van Arda Turan het Nederlands elftal in het hart. Stefan de Vrij was Oguzhan Özyakup kwijt, waarna de geboren Zaandammer met een boogballetje doelman Jasper Cillessen passeerde. Na 25 minuten ging Daley Blind gruwelijk in de fout, nota bene na een ingooi van Gregory van der Wiel. Blind liet zich simpel van de bal zetten door Arda Turan, waarna Cillessen over het ogenschijnlijk houdbare schot van de Turkse aanvoerder dook (2-0).
Pijnlijk
Pijnlijk om te zien was dat niemand bij Oranje opstond, ook Wesley Sneijder en aanvoerder Robin van Persie niet. Van Persie was verrassend teruggekeerd in de basis na zijn reservebeurt tegen IJsland, maar kreeg geen enkele kans. Even opvallend was het debuut van de achttienjarige verdediger Jairo Riedewald. Blind verhuisde daardoor naar het middenveld, maar de zoon van de bondscoach zakte na rust weer een linie naar achteren toen Georginio Wijnaldum in het veld kwam voor De Vrij. Oranje moest aanvallen in de tweede helft, maar dwong amper wat af. Eén keer stond Wijnaldum ineens vrij voor het doel, maar zijn kopbal mislukte volledig.
Toen de nood het hoogste was en alleen aanvallen het devies was, bleef Oranje zonder ideeën en zonder gevaar. Burak Yilmaz maakte er in de slotfase zelfs nog 3-0 van. Daardoor is de kans groot dat het Nederlands elftal volgend jaar thuis zit als bijna de helft van Europa in Frankrijk om de titel strijdt.