Opnieuw evacuaties vanwege bosbrand in zuiden Frankrijk

Samenleving
door anp
zondag, 14 augustus 2022 om 11:07
opnieuw evacuaties vanwege bosbrand in zuiden frankrijk1660468603
In het zuiden van Frankrijk zijn zo'n duizend mensen geëvacueerd vanwege een opgelaaide bosbrand. De evacuaties vonden plaats in het departement Aveyron, waar volgens de lokale autoriteiten 1260 hectare natuur verloren is gegaan.
De brand leek zaterdag na zes dagen onder controle te zijn. Zo'n 3000 mensen die eerder waren geëvacueerd, mochten daarom weer terugkeren. Maar nu de brand flink is opgelaaid, zijn mensen uit onder meer de plaats Mostuéjouls uit voorzorg in veiligheid gebracht. Er zijn geen gewonden.
Naar een lokale inwoner loopt een onderzoek vanwege het per ongeluk veroorzaken van de brand. Een metalen deel van zijn aanhangwagen zou de weg hebben geraakt, waardoor vonken vrijkwamen. Frankrijk worstelt deze zomer met extreme droogte en een reeks hittegolven. Door vele bosbranden dit jaar is al meer natuur verloren gegaan dan in voorgaande jaren.
In het zuidwestelijke departement Gironde, waar afgelopen week 10.000 mensen werden geëvacueerd, is de bosbrand dankzij een regenachtige nacht onder controle. Een lokale functionaris spreekt van een "aanzienlijke verbetering" van de situatie, maar waarschuwt dat "de strijd niet voorbij is" omdat de brand niet volledig uit is en kan oplaaien.