Terreurboeren bedreigen bedrijven die de wegen schoonmaken

Samenleving
door anp
woensdag, 27 juli 2022 om 18:32
anp 452358970
Het opruimen van het afval dat boerenactievoerders op de A1 bij Voorst (Overijssel) hebben gedumpt is woensdagmiddag gestaakt, omdat de bedrijven die de rommel moesten opruimen werden bedreigd. Dat bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat na berichtgeving van RTV Oost. Het is nog niet duidelijk wanneer de werkzaamheden worden hervat en hoelang de weg nog dicht blijft.
Volgens de woordvoerder hebben de aannemers zich teruggetrokken na de bedreigingen. Door wie die zijn gedaan en hoe, is niet duidelijk. "We zijn nu samen met de veiligheidsregio hard op zoek naar een aannemer die dit op kan pakken. We verwachten hier nog uren mee bezig te zijn." Het afval werd 's ochtends op de weg gedumpt. Er moet onder meer materiaal met asbest worden weggehaald, waar een gespecialiseerd bedrijf voor nodig is.
De A1 is richting Apeldoorn dicht ter hoogte van de afrit Voorst, vlak bij Deventer. Eerder op de dag was één rijstrook open en kon het verkeer langs het afval rijden. Maar omdat er daardoor toch afval op de andere baan terechtkwam, is de weg uit voorzorg volledig afgesloten, aldus Rijkswaterstaat. Verkeer kan omrijden via Zwolle over de A35 en de A28, adviseert de ANWB.
Woensdagmorgen werden op verschillende snelwegen strobalen, afval en asbesthoudend materiaal aangestoken. Er was woensdagmiddag nog niemand gearresteerd. Eerder op de dag zei de politie dat het "lastig" wordt de brandstichters te achterhalen. De politie volgt ook onlineberichten die gericht zijn tegen bedrijven die woensdag meehelpen om de rommel van de blokkades op te ruimen. Er kan sprake zijn van opruiing en dat is strafbaar, aldus politie en Openbaar Ministerie.